7 tipů jak pečovat o svíčku, aby dělala radost co nejdéle

Měli jste doteď pocit, že jediná věc, kterou se svíčkou stačí udělat, je zapálit ji a potom zfouknout? Možná jste se zbytečně ochuzovali o hodiny hoření. Pořídit si kvalitní svíčku není ve většině případů levná záležitost. A když už do ní investujete peníze, je dobré vědět jak o ni správně pečovat. Na to se dnes společně podíváme. A nebojte, není to náročnější než péče o akvarijní rybičku. 

 

1. Vyberte správné místo, kam svíčku postavíte

Neznamená to, že je rozdíl mezi nočním stolkem nebo poličkou v obýáku, ale jde o to, aby svíčka nestála v průvanu. Pokud ji postavíte blízko otevřeného okna nebo na místo, kde to profukuje, s plamínkem svíčky to zbytečně zamává. Svíčka bude hořet neklidným plamenem a může se spalovat rychleji a nerovnoměrně. Nehledě na to, že pohled na takový plamínek není příliš uklidnňující.
Zároveň si dejte pozor, abyste svíčku neumístili blízko k záclonám, závěsům a jiným textíliím, které se můžou snadno vznítit, to už by potom nebylo jen o kvalitě hoření samotné svíčky, ale i o bezpečnosti

IMG_6241

2. Před prvním (a každým dalším) zapálením si připravte nůžky

Dlouhý knot, se kterým svíčku obdržíte od výrobce je sice na pohled elegantnější, dobrou službu ale neudělá. Svíčka kvůli délce knotu vrhá zbytečně vysoký plamen, na základě čehož dochází k neklidnému hoření, případně k opalování hrdla sklenice, kdy se horní okraj barví do černa. Abyste tomu předešli, stačí před každým zapálením zkrátit knot svíčky cca na 5 mm. A to nejen před prvním hořením, ale i před každým dalším zapálením. Nebojte se svíčku zfouknout a knot zkrátit, i kdykoliv později, když vám přijde, že je plamen zbytečně vysoký. 

_MG_6606

3. Nezapomeňte na kalíšek

Pokud používáte bezobalové čajovky nebo rolované svíčky, můžete je před zapálením umístit na rovnou podložku nebo do kalíšku. Záleží-li vám na tom, aby svíčka hořela co nejdéle, doporučuji umístit ji do kalíšku. Stěny nádoby dodají svíčce oporu, díky které se vydrží spalovat déle. 

IMG_9900

4. Při prvním zapálení věnujte svíčce dostatek času

Dostatek času neznamená, že si s ní máte povídat a vzít ji na výlet, ale nechat ji hořet dostatečně dlouho na to, aby se vosk rozehřál po celém svém obvodu. U velké svíčky doporučuji nechat ji hořet alespoň 90 minut, u menších cca hodinu. Pokud svíčka při prvním zapálení nedostane dostatek času na rozehřátí, vytvoří se tunýlek, kterým se bude při příštích zapáleních spalovat a po okrajích nádoby tak bude zbytečně zůstávát nespálený vosk. 

IMG_8367

5. Nebojte se pohnout s knotem 

Někdy, když je rozehřáté větší množství vosku se stane, že se knot posune k jedné straně. Svíčka se pak spaluje nerovnoměrně a na jedné straně opět zůstává nespálený vosk. Pokud si toho všimnete, svíčku zfoukněte a knot posuňte do středu. 

6. Nechte svíčku odpočinout

Toto doporučení se týká zejména svíček se sójovým voskem, které se rozehřívají rychleji. Obecně ale platí, že pokud si všimnete, že je ve svíčce rozehřátý veškerý obsah vosku, zfoukněte ji a nechte zchladnout. Jednak by mohlo dojít k utopení knotu a jednak k přehřátí sklenice a jejímu puknutí. 

IMG_6297 

7. Zhasínejte elegantněji

Víte, že existují zhasínače svíček? Smysl mají hlavně při pálení těch parafínových, jejichž výpary jsou údajně nejškodlivější právě při zfouknutí. U přírodních svíček jde spíš o vychytávku pro fajnšmekry a milý rituál. A to hlavně pokud nemáte rádi kouř a odér po zhasnutí svíčky. Pokud se vám stává, že při sfouknutí rozfouknete i vosk, mohl by být pro vás zhášeč to pravé.

_MG_6642

Nejčastější problémy a jejich řešení/důvod

  • Svíčka vrhá zbytečně velký a neklidný plamen, co s tím?

Zkontrolujte zda nestojí v průvanu nebo nemá moc dlouhý knot. Pokud ano, přemístěte ji a knot zkraťte cca na 5 mm. 

 

  • Plamen svíčky opaluje okraje sklenice

Knot je pravděpodobně moc dlouhý, zkraťte jej. Případně je v nádobě již malé množství vosku, v tom případě je někdy třeba knot zkracovat častěji. 

 

  • Svíčka hoří k jedné straně

Nejspíš se vám posunul knot, nechcte svíčku co nejvíce rozeřát, tak aby šlo s knotem hýbat, svíčku zfoukněte a nůžkami nebo pinzetou knot posuňte ke středu. 

 

  • Knot se utopil

I to se může stát, pokud je knot tak dlouhý, že se překlopí. Nechte svíčku ztuhnout a pokuste se špičkou nůžek nebo jiným ostrým předmětem knot z vosku vydlabat případně odstřihnout tak, aby několik mm koukalo z vosku ven, potom můžete zkusit svíčku znovu zapálit. 

 

  • Sklenice praskla 

S tím už bohužel nic nezmůžeme, lze tomu ale předejít tak, že nenecháme rozehřát celý obsah vosku v nádobě. 

 

Zajímá vás ještě něco jiného? Napište mi

Přišel vám článek užitečný? Sdílejte jej se svými přáteli. 

Zpět do obchodu