Recept na měsíčkovou mast s včelím voskem

masticka

Psali jste si o návod, jak jsem měsíčkovou mast dělala já, tak tady jej máte. Hned na začátek bych ráda předeslala, že nesjem odborníkem na kosmetiku a masti si vyrábím pro zábavu, protože mě baví celý proces a experimentování. Je možné, že vám více vyhovuje jiný postup, já pouze předávám ten, který se osvědčil mě. 

Už ani nevím, kdy jsem se rozhodla pro výrobu měsíčkové mastičky, ale muselo to být někdy na jaře, když jsme vysázeli měsíček. Čímž se dostávám k tomu, že pokud můžete, vypěstujte si jej sami, dejte mu svůj čas a péči. Stejně tak se pokuste použít i ostatní suroviny v nejlepší kvalitě, ke které se dostanete. Co se včelího vosku týče, na kosmetiku je ideální ten panenský, který poznáte tak, že je hodně světlý až do bíla, protože nebyl včelami použit. Jeho výkupní/prodejní cena je ale logicky vyšší než u běžného vosku a ze zkušenosti vím, že budete rádi, pokud vůbec seženete jakýkoliv včelí vosk.  
Receptů na měsíčkovou mast najdete na internetu a v literatuře spoustu. Některé budou mít do základu použité sádlo, jiné vazelínu nebo nějaký typ želatíny. Pár jsem si jich přečetla a vlastně mě žádný nepřesvědčil k tomu, že chci podle něj postupovat. Buď se mi nechtělo používat sádlo/vazelínu nebo pořizovat další ingredience než ty, které mám doma. Stojím si za tím, že méně je někdy více, a nechtěla jsem mast zbytečně překombinovat. Vyšla jsem tedy víceméně z ingrediencí, které používám na balzámy na rty, a které mám pro mazátka osvědčená. 

U měsíčkové masti potom najdete odlišnosti i ve způsobu přípravy. Někdo mast vyrobí během odpoledne zahříváním měsíčku na plotně a někdo jej bude několik týdnů macerovat. Pokud máte věci rádi rychle, asi vás zklamu, ale já šla tou druhou cestou. Baví mě dát věcem čas a počkat si, takže u nás se nejdřív pěstovalo, těšilo a potom macerovalo a zase těšilo. 

 

Co budeme potřebovat?

  • 100% včelí vosk od včelaře (ideálně v panenské kvalitě)
  • bio kokosový olej
  • bio olivový olej
  • sušené lístky měsíčku lékařského

 

  • nádobu na macerování
  • dózu, na mast
  • nádobí na přípravu, u kterého nevadí znehodnocení včelím voskem

Jak postupovat?

Macerace měsíčku
Zkuste začít už u výběru semínek měsíčku a nekoupit první sáček v supermarketu. Doporučuji pořídit neprůmyslovou odrůdu třeba odtud. Když už se vám podaří měsíček vypěstovat i sklidit, nechte květy uschnout. Nikdy nenakládejte do oleje k macerování neusušené květy! Mají v sobě ještě vodu a v oleji by vám zplesnivěly (vyzkoušeno za vás). Co se množství týče, naplnila jsem si tedy polovinu sklenice od přesnídávky rozpuštěným kokosový olejem a do něj ponořila hrst měsíčkových listů (neměla jsem v plánu dělat mastí hodně, pokud víte, že jich chcete vít, udělejte si víc macerátu) . Poté uzavřete a odložíte do tmy. Kokosák můžete nahradit i olivovým olejem nebo jakýmkoliv kvalitním, který máte doma. Mě ale seděl nejlépe jako náhrada klasického sádla nebo vazelíny. Listy jsem v oleji nechala macerovat dva měsíce, přičemž jsem několikrát sklenici postavila do horké vody, tak aby se olej rozpustil a já mohla obsah protřepat. Když nastane čas a vy se rozhodnete jít vyrábět, rozehřejte ztuhlý obsah sklenice a přeceďte přes síto, tak abyste oddělili listy od macerátu. Rozehřátí stačí provést postavením sklenice do misky s horkou vodou.

thumbnail_image0

Výroba mastičky
Následující návod je zhruba na jednu mastičku. Připravte si vodní lázeň, přičemž jako nádobu, ve které budete suroviny rozehřívat použijte nějakou, kterou můžete případně znehodnotit. Jako první dejte rozehřát včelí vosk (trvá mu to nejdéle). Včelího vosku vhoďte zhruba velikost prvního článku palce. Čím více vosku dáte, tím víc bude mast tuhá. Když je vosk rozehřátý, přidejte 1 a 1/2 lžíce kokosového oleje a 1/2 lžíce olivového, nechte rozpustit a pořádně promíchejte. Když je celá směs tekutá, odstavte ji z plamene a po chvilce přimíchejte 2 lžičky macerátu měsíčku. Opět důkladně promíchejte, nalejte do nádoby a nechte ztuhnout. 

Pokud chcete mít mast intenzivnější, nahraďte kokosový olej zcela 2 lžícemi macerátu měsíčku. 

thumbnail_image1

thumbnail_image2

 

Tip na závěr: pokud by vás napadlo nahradit syrový včelí vosk mezistěnami ze včelího vosku, nedělejte to, můžou obsahovat parafín.

Tip 2: pokud nemáte například olivový olej, můžete ho nahradit třeba kvalitním slunečnicovým nebo mandlovým, nebojte se zkoušet.

 

 

Zpět do obchodu